Gymnasiemässan lockade blivande gymnasieelever

Uppdaterad
Publicerad

Valet av gymnasieutbildning är svårt då det finns många olika program och skolor. Det blir inte heller lättare om man ska börja fundera på var jobben finns framöver. Så hur ska man resonera när man ska söka gymnasieutbildning?

I dag var det gymnasiemässa i Conventum arena. Många olika gymnasieskolor stod i montrar och delade ut information till fundersamma högstadieelever. Men vad ska man då tänka på när man väljer sin utbildning?

– Det viktigaste är ju att man samlar mycket information och går på vad man själv känner. Jag brukar säga att man ska tänka både med hjärta och med hjärna, säger Mikael Sundberg, studie- och yrkesvägledare på Alleskolan i Hallsberg.

– Självklart så ska lustprincipen få bestämma men det är också bra att kolla upp lite vad man vill göra efteråt – så både hjärna och hjärta.

Hur brukar det se ut med de som söker till gymnasiet, går de på intresse eller där det finns jobb?

– Många går ju på intresse och sen får vi självklart många frågor om vad man kan göra efter gymnasiet och hur arbetsmarknaden ser ut. Men jag tror att de allra flesta går efter vad som känns bra just nu och där man får en bra känsla för både skolan och utbildningen, säger Mikael.

Intresse och möjligheter till jobb

Det är drygt 3 000 blivande gymnasieelever som besöker mässan, men vad som blir deras framtida gymnasieval verkar än så länge osäkert. Det menar iallafall de som SVT Örebro Nyheter pratar med.

Hur väljer du?

– Det är efter jobb men jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med så det är lite efter intresse också, det är svårt att veta, säger Alva Hedborg som besöker mässan.

Kompisarna Oliver Eriksson och Otto Simonen tycker att valet för gymnasiet är svårt.

– Jag går nog efter intresse. Jag tänker mig inte riktigt yrkesprogram utan mer ett högskoleförberedande program, säger Oliver. 

– Jag har alltid velat jobba med människor så det är både intresse och vad man vill göra efteråt. Det krockar lite, säger Otto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.