Att varva mellan distans-och närundervisning på gymnasieskolorna är något som nu är fullt möjligt enlig regeringens besked. Foto: Jessica Gow/TT

Gymnasieskolorna anpassar sig till de nya buden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen meddelade på torsdagsmorgonen att gymnasiekolan delvis ska öppna igen från och med måndag. På eftermiddagen meddelade Örebro kommun att man kommer låta eleverna komma tillbaka successivt.

– Vi måste ta hänsyn till flera saker. Vi måste kunna öppna på ett smittskyddssäkert sätt, vi behöver lyssna in rektorer och personal. Regeringsbeslutet innebär att vi ska ha öppet, på plats i skolan, mellan 20 till 80 procent av undervisningstiden. Det kommer vi att ha, men vi kan inte bara öppna, säger Mokhtar Bennis, gymnasiechef i Örebro.

Oklart hur återgången ska gå till

Utformningen för nästa veckas undervisning kommer att vara upp till varje skolas rektor. Redan nu är elever på praktiska utbildningar på plats i kommunens gymnasieskolor, medan elever på teoretiska utbildningar i de flesta fall studerar på distans. Hur undervisningen ska se ut mer exakt fram till den 1 april är än så länge oklart. 

– Imorgon kommer vårdnadshavare och elever att informeras om nästa vecka. Därefter kommer ett mer långsiktigt beslut som gäller till den 1 april. Vi måste titta på varje skolas förutsättningar och beslutet ska tas av gymnasienämnden, säger Mokhtar Bennis, gymnasiechef i Örebro.

Länets gymnasieskolor jobbar med de nya buden

Gymnasieskolorna i Karlskoga/Degerfors, Lindesberg och Hallsberg meddelar via mejl till SVT Nyheter Örebro att de jobbar för högtryck med de nya riktlinjerna, men att det inte finns några klara besked ännu.

Mikael Blom, tf skolchef för Karlskoga/Degerfors skriver i en kommentar till SVT Nyheter Örebro:

”Om det ur ett lokalt smittskyddsläge inte finns något hinder för att gradvis öka andelen närundervisning, så kommer vi göra det från och med måndag vecka 5. Ambitionen är att vi ska återgå till den modell som vi använde oss av före 4 december. Det innebär att det kommer att se olika ut för olika gymnasieprogram och elever, men att eleverna har ca 50 procent av undervisning i skolan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet