• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT

Hackerattack mot Kumla kommun: ”Allvarlig säkerhetsrisk”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gick Kumla kommun ut med ett meddelande om att de utsatts för en IT-attack.

”DETTA ÄR EN ALLVARLIG SÄKERHETSRISK” står det i meddelandet.

Attacken påbörjades i tisdags och handlar om att delar av kommunens e-postadresser har kapats.

– Det som har hänt är att delar av kommunens personal fått det här mejlet och blivit uppmanade att lämna ut sina inloggningsuppgifter. När de sedan gjort det har det här mejlet fortsatt att spridas vidare till nya personer, och då det går väldigt snabbt, säger Kumla kommuns IT-expert Jimmy Leonborn.

Kommunen är nu svartlistad

Konsekvenserna av attacken är att Kumla kommuns domännamn har blivit svartlistade i olika spamfilter.

– Nu tror alltså filtren att Kumla kommun är en spam-avsändare, vilket gör att vår epost inte alltid når fram till våra mottagare, säger Jimmy Leonborn.

Inte en riktad attack

Kommun ser allvarligt på händelsen och förtydligar att man INTE ska lämna ut privata och eller känsliga uppgifter över epost.

Däremot tror man inte att attacken är riktad mot kommunen, utan att det handlar om en tillfällighet att man drabbats.

– Vi jobbar hela tiden med att utbilda i IT-säkerhet. Attacken beror på den mänskliga faktorn, att någon varit lite oaktsam, förklarar han.

Fler kommuner kan ha drabbats

I sina efterforskningar har man fått indikationer på att fler kommuner kan ha drabbats av attacken.

– Vi har sett att vi fått det här mejlet från Karlstad bland annat. Därför tror vi att det här handlar om en omfattande attack, säger Jimmy Leonborn.

Fortsätter utreda

Kommunens IT-avdelning fortsätter att utreda attacken under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.