I inslaget kan du höra Håkan Kileback berätta om vägen tillbaka efter sjukdomen. Foto: Louise Gustavsson/privat

Håkan överlevde covid – nu väntar vägen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

I två veckor låg Håkan Kileback i respirator. Han var nära att dö i sviterna av covid-19 – men överlevde. Nu är han på bättringsvägen, och går på rehabilitering för att bland annat träna upp kondition och styrka.

Det började med att Håkan Kileback fick hög feber i början av maj. Efter en vecka sökte han vård på akutmottagningen i Lindesberg. Han testades positivt för covid-19, och blev inlagd på en vårdavdelning.

När Håkan Kileback blev sämre hamnade han i respirator på intensivvårdsavdelningen. Hans fru och tre barn var självklart oroliga för om han skulle klara sig.

Coronaviruset i Örebro län

–  Jag var nära att stryka med, så jag är tacksam, säger Håkan Kileback.

Går på rehabilitering

Efter sjukhusvistelsen i Lindesberg blev han flyttad till en vårdavdelning på Rehabiliteringsmedicin vid USÖ i slutet av juni. Den fjärde augusti blev han utskriven från sjukhuset.

Nu besöker Håkan Kileback rehabiliteringen tre gånger i veckan. Där får han hjälp av ett team med sjukhuspersonal.

– Jag tycker det har gått jättebra och jag har tränat ganska hårt. Jag har fått tillbaka mycket muskler och styrka, säger han.

Vad tänker du om vårdpersonalen som hjälpt dig?

– De har gjort ett fantastiskt jobb, både i Lindesberg och här i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet