På ett kilo fallfrukt kan du köra ett par kilometer. Foto: Andreas Apell/Henrik Montgomery/TT

Häll fallfrukten i tanken

Publicerad

På Mosserudstippen i Karlskoga ser man gärna att fler kastar fallfrukt i den speciella containern som finns på området. Det blir sedan till biogas som går att tanka i bilen.

Den som har överbliven frukt hemma i trädgården kan med fördel lämna den på Mosserudstippen i Karlskoga.

Där finns sedan några veckor en container för fallfrukt. Den går sedan vidare till biogasanläggningen där det blir till biogas och biogödsel.

Bra egenskaper

Hittills i år har har 620 kg lämnats in.

– Frukt har mycket bra egenskaper för att rötas och användas i processen för produktion av biogas. Och det material som återstår efter rötningen används som gödsel inom jordbruket. All frukt som lämnas in kommer alltså till nytta på fler än ett sätt, säger Fredrik Dufin, driftchef på biogasanläggningen i Karlskoga.

Kör två kilometer på ett kilo

Biogas kan bland annat användas som drivmedel för fordon. Ett kilo fallfrukt motsvarar en körsträcka på en till två kilometer med en biogasbil.

– Om man bara har små mängder överbliven frukt så går det bra att slänga den i den bruna matavfallspåsen tillsammans med sina övriga matresten. Oavsett hur man gör är det viktigt att det inte kommer med annat material som grenar, kvistar, plast eller annat som ej går att producera biogas av, säger Fredrik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer