Hallbo räknar med att sälja cirka 300 lägenheter av de 1200 som man äger idag. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Hallbo får sälja fastigheter – behöver pengar till renoveringar och skulder

Uppdaterad
Publicerad

Hallsbergs kommunala bostadsbolag, Hallbo, har stora renoveringsbehov i flera av sina fastigheter. Samtidigt har man en skuld till kommunen som behöver betalas av. För att lösa problemen har bolaget bett politikerna om att få sälja fastigheter för att ha råd med detta.

Under dagens kommunfullmäktige i Hallsberg beslutades att Hallbo får tillstånd att sälja delar av beståndet.

Enligt Hallbos ordförande, Camilla Petersen, handlar det om cirka 300 lägenheter av totalt 1200 som kommer säljas.

– Det är så många för att få intresse från större fastighetsägare som vill etablera sig i kommunen, säger hon.

Skuld på 499 miljoner

Hallbo kommer fortsatt finnas kvar på alla orter där man finns i dag, men vilka lägenheter som kommer säljas är inte bestämt.

Syftet med försäljningen är att få loss pengar till renovering samt den skuld på 499 miljoner kronor som man har till kommunen, skulden ska betalas tillbaka inom sex till sju år.

– Kommunen har sagt att stiftelsen inte får låna mer, men vi behöver pengar för att renovera, förädla och utveckla beståndet.

Behöver hyresgäster i lägenheter med renoveringsbehov vara oroliga för att en ny ägare inte väljer att renovera?

– Vi pratade om det på kommunfullmäktige och det gäller att vi känner trygghet och ser en långsiktighet hos köparen. Det är inte bara högsta priset som det handlar om, det är fler parametrar och det ska vi också titta på nu när avyttringen är beviljad, säger Camilla Petersen, ordförande i Hallbo. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.