Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Sjerling, vd på Hallbo konstaterar att försäljningen av bland annat centrumfastigheten är nödvändig. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Hallbo säljer ut 40 procent av lägenheterna i allmännyttan

Publicerad

En radikal minskning av allmännyttans lägenheter väntar i Hallsberg då det kommunala bostadsbolaget Hallbo lägger ut 477 lägenheter, eller 40 procent av beståndet, till försäljning. Men något alternativ har man inte.

Det är för att klara renoveringsbehov och att kunna amortera på lån som uppgår till nästan en halv miljard som Hallbo nu lägger ut fastigheter till försäljning.

Påbörjar inga fler renoveringar i Regnbågen

Det handlar bland annat om centrumfastigheten på Västra Storgatan men också fastigheter i Pålsboda, Vretstorp och Sköllersta. Dessutom ingår området som kallas Regnbågen på Nytorgsgatan där Hallbo plöjt ner flera miljoner på omfattande renovering.

– Där kommer vi inte att påbörja den sista etappen av renoveringen utan avslutar den pågående, säger Hallbos vd Peter Sjerling. Nu är förhoppningen att vi ska kunna renovera de fastigheter som blir kvar så att de blir bra och inkomstbringande över tid.

Kortsiktig lösning som kan ge problem

Men på Hyresgästföreningen ser man allvarligt på försäljningen.

– Fastigheter som ingår i det kommunala beståndet är bland annat ett sätt för kommuner att kunna styra hyresnivåer men de är också en inkomstkälla. På kort sikt ser det ut som man får pengar i kassan – på lång sikt förlorar man pengar på sådana här affärer, säger Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen Mitt, det har vi sett tidigare.

Vill locka rätt bolag

Att så många fastigheter nu läggs ut till försäljning är enligt Peter Sjerling inte bara för att man behöver ha en viss summa pengar. Det är för att kunna locka rätt fastighetsföretag.

– Vi vill ha seriösa, långsiktiga bostadsbolag och då måste man ha rätt blandning av fastigheter att erbjuda.

– Västra Storgatan 3-5 i Hallsberg

– Västra Storgatan 9-15 i Hallsberg

– Nytorgsgatan 18-86 i Hallsberg

– Falkvägen 5-12 i Pålsboda

– Skolgatan 11-21 i Vretstorp

– Knölagatan 10-14 i Vretstorp

– Klockarvägen 28-68 i Sköllersta

Källa: Hallbo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer