Hällefors och Ljusnarsberg är två av de kommuner som kan få mest pengar per elev i landet när det statliga bidraget för en mer jämlik skola ska fördelas. Foto: TT

Hällefors och Ljusnarsberg vinnare när statliga skolpengar ska fördelas

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors och Ljusnarsberg är två av de kommuner som kan få mest pengar per elev i landet när det statliga bidraget för en mer jämlik skola fördelas nästa år.

Statsbidraget för att minska klyftorna mellan skolor och kommuner uppgår till 4,9 miljarder kronor nästa år. Högsby i Kalmar län har rätt till mest pengar per elev, 10 762 kronor. Därefter följer Flen, Hällefors, Ljusnarsberg och Filipstad.

Förutsättningen är att riksdagen röstar ja till budgetpropositionen, att kommunerna ansöker om pengarna och uppfyller villkoren för bidraget.

Får inte minska sina egna kostnader

Enligt reglerna får kommunen, eller den fristående huvudmannen, nämligen inte minska sina egna kostnader för undervisning och elevhälsa jämfört med snittkostnaden de tre föregående åren.

Skolverket beslutade därför i somras att dra tillbaka totalt 24 miljoner kronor från sju skolhuvudmän, ett skolföretag och sex kommuner, just därför att de dragit ned på kostnaderna.

Hällefors räknar med att klara villkoren

Hällefors kommun konstaterar att man inte räknar med att dra ned på några kostnader, och att man tänker söka alla pengar som går att söka.

– Vi ska använda pengarna för bland annat digitalisering, säger Peter Wiker, utvecklingsstrateg i Hällefors kommun.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har protesterat mot reglerna och Skolverket menar att kommuner som redan har ansträngd ekonomi och måste spara riskerar att bli utan bidrag, samtidigt som kommuner med bättre ekonomi kan fortsätta ta del av bidraget. Risken blir därför, menar man, att ojämlikheten istället förstärks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.