Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hallsbergs kommun har fått klartecken att kamerabevaka flera skolor

Publicerad

Datainspektionen har gett tillstånd för kameraövervakning på fyra skolor i Hallsbergs kommun. Bakgrunden är skadegörelse med främst glaskross på skolorna.

Det är Folkasboskolan, Transtensskolan, Stocksätterskolan och Långängsskolan som Hallsbergs kommun begärt och nu fått tillstånd att kamerabevaka. Bakgrunden är att kommunen vill jobba brottsförebyggande, då det skett en del skadegörelse på skolorna.

– Det har varit glaskross, man krossar fönsterrutor och på en del skolor har det varit spring på taken. Så det är uteslutande brottsförebyggande syfte som vi har ansökt om övervakning, säger Birgitta Rydén, som är säkerhetssamordnare i kommunen.

Kostar miljoner

Uppskattningsvis har skadegörelse i form av fönsterkross på skolor uppgått till en kostnad av 1,5 miljoner sedan 2018, enligt Birgitta Rydén. Det handlar inte om kamerabevakning inne i skolorna, utan på skolområdet och skolgårdar. Nu ska Hallsbergs kommun gå vidare med ärendet.

– Vi tittar på vilka skolor som ska prioriteras för inköp av kameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.