Halvering av begravningstider under krematorierenovering

Publicerad

Nu i dagarna startar renoveringen av krematoriet på norra kyrkogården i Örebro, något som kommer att påverka antalet tider för begravningsceremonier i de fyra kapellen avsevärt.

Syftet med renoveringen är att minska klimatpåverkan, men också att krematoriet ska moderniseras. Under tiden som renoveringen pågår kommer antalet tider för att boka in begravningsceremonier minska.

– Det kommer bli betydligt färre tider. Vi kommer att ha några tider kvar, men det kommer bli svårare att boka nu, säger Johan Dalstad, enhetschef för informationsservice och kommunikation inom Svenska Kyrkan Örebro.

Begravningsbyråerna viktig hjälp

Mer än hälften av tiderna kommer att försvinna, men samtidigt kommer man utöka antalet tider vid andra pastorat.

– Begravningsbyråerna känner oss väl och vet vilka kyrkor som finns och hur de fungerar. De blir guiden som hjälper de anhöriga att hitta en bra lösning, säger Johan Dalstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.