Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Möt Mussie Msghina som vårdas för covid-19 och får högflödesyrgas vid Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

Mussie är en av alla som just nu vårdas för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

När Mussie Msghina låg hemma i sängen trodde han att sjukdomen skulle ge med sig. Men till slut fick en god vän honom att ringa efter hjälp – då blev det ambulans till USÖ direkt.

– Det är en skrämmande sjukdom, säger Mussie.

Han bor i Stockholm, men jobbar på Örebro Universitet och har en övernattningslägenhet här. För knappt två veckor sedan fick han feber och muskelvärk och tappade aptiten. Han antog att det var covid-19, men åkte inte för att testa sig.

– Jag var dålig och ville inte stå i kö bland andra människor för att ta testet, säger han.

Istället hoppades han att symtomen skulle ge med sig, men efter tio dagar blev andningen för svår och sedan några dagar tillbaka ligger han på en vårdavdelning på USÖ för covid-19.

Alla åldrar drabbas

Stella Cizinsky är överläkare och verksamhetschef för hjärt- och lungkliniken, där Mussie vårdas. Hon säger att alla åldrar drabbas och att den brittiska mutationen ligger bakom de höga smittalen och det ökade trycket på vården.

– Den är mer smittsam och leder till mer sjukhusvistelse. Den yngsta vi har inne just nu är 20 år. Men vi har alla åldrar upp till 90 år.

Vad är det viktigaste som man kan göra för att inte riskera att smittas?

Stella Cizinsky, överläkare och verksamhetschef för hjärt- och lungkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro.

– Träffa ingen och vaccinera dig så snart du får möjlighet.

I klippet får du träffa Mussie Msghina, ljudet är dock brusigt eftersom han måste få extra syre från en högflödesmaskin hela tiden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet