Foto: TT Bild/Raoul Wallenberg Academy

Han får fredshjältens ungdomspris

Publicerad

Bismillah Zahedi från Karlskoga är en av fem vinnare av ungdomspriset Ungt Kurage. Priset får han för sitt engagemang i integrationsprojektet IT-guide.

Tanken med IT-guide är att föra samman nyanlända ungdomar och seniorer. Ungdomarna hjälper de äldre med deras datorer, surfplattor och smartphones, samtidigt som ungdomarna får träna på sin svenska.

Projektet drog igång i Karlskoga i höstas och varje lördag finns det fem unga it-guider till förfogande. En av dem är 18-åriga Bismillah Zahedi som nu prisas för sitt engagemang för integration.

– Det känns helt fantastiskt. Det trodde jag aldrig, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Får resa till Budapest

Bismillah Zahedi kommer från Afghanistan och har bott i Sverige i tre och ett halvt år. Och för honom har IT-guide varit betydelsefullt.

– Jag har träffat många nya människor och jag har lärt mig mycket om det svenska samhället. Det har även varit bra för språket, säger han.

Priset delas ut av Raoul Wallenberg Academytill ungdomar som i agerat för integration och medmänsklighet, samt mot mobbning. Utöver äran får pristagarna resa till Budapest för att gå i Wallenbergs fotspår.

– Jag längtar! Jag vill resa så fort som möjligt, men det blir först i höst, säger Bismillah Zahedi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer