Urban Jansson har bott i Vivalla i 25 år. Foto: Liv Fahlén, SVT

Han fick jobb genom Boendebyggarna

Publicerad

Byggprojektet Boendebyggarna har gett 18 Vivallabor jobb och samhällsvinsterna uppgår till flera hundra miljoner kronor. Det visar en ny rapport.

Urban Jansson arbetar med betongdemolering och rivning, och han är en dem som fått ett jobb genom Boendebyggarna. Boendebyggarna är ett byggprojekt där kommunala Örebrobostäder ställer som krav på byggherren Skanska att de ska erbjuda praktik till arbetslösa Vivallabor.

Målet var att 50-80 personer skulle erbjudas praktik under en fyraårsperiod, men redan nu  lite mer än halvvägs i projektet – har 60 personer fått praktikplats och av dem har 18 fått ett jobb.

– Det har betytt ganska mycket eftersom man varit långtidsarbetslös. Man mår bättre och man får en trevligare plånbok så man kan göra saker, säger Urban Jansson som bott i Vivalla i 25 år.

Miljonvinster för samhället

Byggprojektet är även lönsamt för samhället. Enligt en rapport som nationalekonomer gjort åt Skanska är de långsiktiga samhällsvinsterna 110 miljoner kronor, där 22 miljoner tillfaller Örebro kommun. Detta genom att få folk från arbetslöshet och utanförskap till jobb och försörjning.

– Vi har ett helt nytt arbetssätt när vi tar emot praktikanter. Mycket fokus ligger på att få människor att känna sig välkomna och våra handledare är en av de viktigaste framgångsfaktorerna, säger Magnus Rydström, projektchef Skanska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer