Foto: Jan Larsson

Han körde Ronnies bil – till publikens jubel

Uppdaterad
Publicerad

På lördagens Örebro Race Day körde racerföraren och vännen, Eje Elgh, Ronnie Petersons Lotus genom stan. Publikens reaktion blev ett minne för livet.

För Ronnie Petersons nära vän Eje Elgh blev helgens motorevenemang en känslosam upplevelse.

Eje som själv var en lovande formelbilsförare bodde ibland hos Ronnie Peterson i hans hem i England. Idag är han expertkommentator för en sportkanal. Dessutom fungerar han som mentor för Marcus Ericsson.

Örebro Race Day

”Väldigt känslomässigt”

Till publikens jubel körde Eje under lördagen Ronnies svarta Lotus genom centrum. Att ratta formel-1 bilen i sig var inget nytt för Eje men andra känslor dröjde kvar efter körningen.

– Det som var sensationellt var ju upplevelsen och inför en publik som uppskattar det så mycket. Att köra Ronnies bil var väldigt känslomässigt.

Ny dokumentär ”på tiden”

Eje Elgh tävlade med Ronnie i Rom en helg innan dödsolyckan på Monzabanan. Och även om de båda upplevde många framgångar och andra positiva händelser tillsammans så går det inte att glömma den där ödesdigra dagen 11 september 1978.

– Det fanns många framgångar och resultat som finns i minnet men det är ju dödsolyckan som tyvärr poppar upp.

Under helgen kom också beskedet om att en ny film om Ronnie Peterson är under produktion.

– Det är verkligen på tiden att någon gör en riktig dokumentärfilm om Ronnie, utbrister Eje. Han var stor i Sverige men ännu större i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro Race Day

Mer i ämnet