Casey Kalu vill få ett stopp på korruptionen och polisbrutaliteten i sitt hemland. Foto: Kristofer Ström

Casey utsattes för polisvåld i Nigeria – här demonstrerar han i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Polisbrutaliteten i Nigeria som förorsakar stora protester i landet uppmärksammades på söndagen i centrala Örebro. Casey Kalu från Odensbacken ville under söndagen demonstrera mot det våld han berättar att han själv utsatts för när han besökt sitt hemland.

– Jag blev stoppad av polisen bara för att jag hade fel frisyr, säger han.

Casey Kalu har bott flera år i Sverige men han bär på många hemska minnen från tiden i Nigeria – minnen som kommer tillbaka efter den senaste tidens rapporteringar om oroligheterna i hemlandet.

Under söndagseftermiddagen deltog han tillsammans med ett 30-tal andra i en demonstrationsmarsch genom Örebro för att belysa situationen i hemlandet.

– Det är korruption från allra högsta nivå. Nästan alla politiker är korrupta. Det finns en specialstyrka inom polisen som hjälper bankrånare och även hjälper till med kidnappningar. Vanligt folk utsätts för trakasserier och skjuts på öppen gata, säger han.

Hemska rapporter dagligen – Casey har själv drabbats

De senaste veckorna har över 51 civila dött efter sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Nigeria.

Artister och även andra kända profiler har gått ut öppet och protesterat mot polisens brutalitet som eskalerat.

Casey Kalu har både bevittnat och själv blivit trakasserad vid besök i Nigeria.

Hör honom berätta mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.