Kenneth Handberg (S) kommer inte fortsätta som kommunstyrelsens ordförande efter nästa val. Foto: Johannes Weckström/SVT

Handberg (S) kandiderar inte till nästa val

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Handberg (S) väljer att inte ställa upp för omval till kommunstyrelsens ordförande i valet 2022. Beslutet bottnar i viljan att göra något nytt samt omsorg om familjen.

– Det började bli konkret över jul när vi hade tid att prata med min hustru, mina barn och den närmsta kretsen, säger Kenneteh Handberg.

Beskedet kommer i god tid inför valet 2022 och orsaken är att Handberg vill ge partiet en bra möjlighet att hitta en efterträdare. Kenneth Handberg har varit aktiv politiker i Örebro i tio års tid, varav de fem senaste som kommunstyrelsens ordförande.

– Vi närmar oss ett val och det är dags att besluta sig för om man skall bestämma sig för ytterligare fyra år. Det beslut jag har landat i med min närmaste krets, min familj, mina barn är att min tid har kommit för att hitta på något annat i livet, säger han.

Fortsätter fram till valet

Handberg är dock tydlig med att han inte kommer att gå med omedelbar verkan, utan kommer finnas till hands till dess att det är klart med en ny kandidat.

– När min sista dag blir avgör partiorganisationen men jag har meddelat att jag står till förfogande så länge man så önskar. Det är viktigt att en överlämning sker på ett ordnat sätt och att de många frågor som rör Örebros fortsatta utveckling inte tappar fart.

Ingen klar efterträdare

Vem som kommer att ta över stafettpinnen är dock inte klart. Enligt ett pressmeddelande som kom i samband med beskedet kommer partiet i ett första steg ta fram en tidsplan.

– Det är en process som väntar nu där partiföreningar skall vara med och diskutera det och föreslå vilka personer de vill se i de olika rollerna. Den processen är vi på väg in i, i och med att vi närmar oss ett val, säger Kenneth Handberg.

Kan bli mer politik

Vad Handberg själv skall ta sig för är ännu oklart, men han avser fortsatt vara medlem i partiet och verka i bakgrunden.

– Jag har ingen ambition att ställa mig framför dem som fortsätter att driva politiskt arbete. Det blir i en annan roll. Och det är väl inte uteslutet att det blir mer politik i framtiden, men ska man sluta så ska man sluta på riktigt, säger Handberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.