Handsprit ger friskare barn

Publicerad

Handsprit på dagis kan minska frånvaron från förskolor och arbetsplatser med så mycket som tjugo procent. Det visar både tidigare forskning och erfarenheter från hösten 2009 när många var extra noga med att tvätta händerna.

Skräcken för svininfluensan gjorde oss alla lite friskare hösten 2009. För samtidigt som vi köade för vaccin så införde förskolorna strikta rutiner när det gällde att tvätta händerna. På många håll fick barnen dessutom sprita händerna flera gånger om dagen. Det gjorde att vi slapp många förkylningar och maginfluensor.

-Ja, har man en god handhygien och kombinerar det med handsprit på förskolan då får man en dubbel effekt, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro läns landsting.

Om vi skulle vara lika noggranna i höst skulle sjukfrånvaron från förskolor och arbetsplatser kunna minska med femton till tjugo procent menar han.

På förskolan Fridensberg i Örebro tvättar barnen händerna efter de har varit utomhus och före måltiderna. En gång per dag använder de handsprit. I samband med svininfluensan använde de handsprit flera gånger per dag och nu funderar man på att skärpa rutinerna igen med tanke på vilken effekt det kan ge.

Och barnen verkar inte ha något emot att använda handsprit.
-De tycker det är roligt att få handsprit och säger till om de inte har fått. Det är inga problem, säger Caroline Degerman Gustafsson, förskollärare i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer