Se Hamed Saadi Alkasirs spektakulära träning på sitt Cyr wheel. Foto: Angela Hanagarth/SVT

Hängande i ringen glömmer Hamed ovissheten: ”Jag känner mig fri som en fågel”

Uppdaterad
Publicerad

Ovissheten är svår att bära. Får han stanna i Sverige eller inte? Men när Hamed Saadi Alkasir greppar sitt Cyr wheel på Stadsparkens scen i Örebro försvinner tid och rum.

29-årige Hamed pekar på ett stort blåmärke på vänster fot. Klämskadan är inte den första sedan han började träna med sin specialbeställda Cyr Wheel – en 12 kilo tung akrobatisk ring i PVC-plast som han beställt från Kanada.

– Nej, oj vad många gånger jag har gjort mig illa under de två år jag tränat, säger Hamed och skrattar.

Drömmer om att bli polis

Han kom till Sverige 2015, ensam, från Iran. Nu började nästa kamp. Lära sig svenska, det märkliga språket med ljud svåra att forma med tungan. Försöka få ett jobb, för att om möjligt få bli kvar i det avlånga landet, långt bort från den tillvaro han flydde från.

– Jag drömmer om att bli polis, men vägen dit är förstås lång. Då måste jag först få permanent uppehållstillstånd. I april går mitt tillfälliga uppehållstillstånd ut, då ska jag ansöka om förlängning till att börja med, säger Hamed.

Kompisar i Tyskland och Iran tipsade om ring-akrobatiken efter åtta års boxningsträning, break dance och cirkusjobb på ön Kish i Iran.

– Där fanns delfiner, teater, ja allt möjligt. Men nu är det Cyr Wheel som gäller, jag vill utmana mig själv hela tiden.

Tränat tre timmar varje dag

Nu bor Hamed i Örebro, är sambo och jobbar på Elektroskandia.

– I två år jobbade jag som kyrkvärd i Ljusnarsberg, då tränade jag tre timmar varje dag. Jag hoppas få ett fast jobb, stanna här och bygga upp en ny framtid.

Hamed kopplar in sin powerbank i mobilen, stretchar lite och sätter på musikspellistan medan solen sakta går ned över Stadsparken. Han ser lycklig ut.

– När jag snurrar i ringen glömmer jag allt, då finns bara här och nu. Jag känner mig fri, fri som en fågel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.