Hans Karlsson är numera socialdemokratisk ordförande i Hallsbergs kommunfullmäktige. Men för 15 år sedan var han EU-parlamentariker i Bryssel. Foto: Emilie Pless / SVT

Hallsbergspolitikern minns tiden som EU-parlamentariker

Publicerad

Åren 2000-2004 var socialdemokraten Hans Karlsson ledamot i EU-parlamentet i Bryssel. Idag är han kommunfullmäktiges ordförande i Hallsberg och ser hur EU påverkar även lokala frågor.

Under Hans Karlssons tid som EU-parlamentariker satt han i det rättsliga utskottet.

– Det var en mängd olika detaljfrågor och stora frågor naturligtvis. De största frågorna handlade om riktlinjer för offentlig upphandling då det kom ett nytt direktiv, säger Hans Karlsson som på den tiden veckopendlade till Bryssel.

Jämlikhet stod högt på agendan

Jämlikhetsfrågor och villkor för personer med funktionsnedsättning stod också högt upp på agendan under hans år i EU-parlamentet.

– De flesta frågor som man hanterar inom EU påverkar kommuner och regioner, naturligtvis på olika sätt. Man kan säga att miljöfrågorna hanteras i stor utsträckning inom unionen och får en direkt påverkan på kommunerna, säger Hans Karlsson.

Sex av tio kommunala frågor påverkas av EU

Enligt Sveriges kommuner och landsting är i snitt 6 av 10 tio punkter på kommunfullmäktiges dagordning påverkade av EU. Ingen länspolitiker har någon topplacering på partiernas vallistor inför det kommande valet, och därmed är chanserna små att någon från länet blir en av Sveriges 20 ledamöter.

Trots det ser Hans Karlsson ingen oro för att frågor som rör Örebro län skulle hamna i skymundan. Det finns tillräckligt många kontaktvägar mellan EU och länet, menar han. 

– Men det är klart att har man någon från den egna regionen så underlättar det kontaktarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eu-valet 2019 Örebro

Mer i ämnet