Det serveras allt mer ekologisk mat på Örebros förskolor. Förra året nådde kommunen 59 procent ekologiska inköp inom förskolan och kom på 3:e plats i landet, men det är många förskolor som har högre andel än så.
Förskolan Snöstjärnan är en av ekohjältarna som i veckan fick ta emot diplom av kommunen. Här är över 70 procent av maten ekologisk.
Ska lagas från grunden
I förskolans kök jobbar Josefin Lind. Hon vill servera god, klimatsmart och näringsrik mat.
-Det ska lagas från grunden, inte så mycket socker och mycket grönsaker. Ekologiskt ska det vara och gärna svenskproducerat, säger Josefin om sin matfilosofi.
Sveko är den senaste trenden inom mat på förskolor. Svekologisk mat är ekologisk mat som produceras i Sverige, gärna lokalt.
Josefins långsiktiga mål är att uppfostra framtidens konsumenter att vänja sig vid att äta ekologisk mat.
-Om vi lär barn nu kanske de kommer köpa ekologisk mat när de är vuxna, för det blir naturligt för dem.
Mål om 80 procent ekologiskt
Trots att Örebro kommun ligger bra till i landet när det gäller inköp av ekologiska livsmedel, vill politikerna sikta högre. Målet är att ha 80 procent ekologisk mat i all sin verksamhet till år 2020.
-Jag tror vi kommer klara 80 procent, men det kommer kräva ganska mycket och det kommer kosta lite mer, men vi kan acceptera det för det är viktigt för kommunen, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD).