– Ekologiskt ska det vara och gärna svenskproducerat, säger kocken Josefin om sin matfilosofi. Foto: SVt

Förskolan Snöstjärnan prisas för sin ekomat

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har Örebro kommun prisat förskolor med höga ekologiska ambitioner. Snöstjärnan är en av de som har högre inköp ekomat än snittet – här är 70 procent ekologiskt.

Det serveras allt mer ekologisk mat på Örebros förskolor. Förra året nådde kommunen 59 procent ekologiska inköp inom förskolan och kom på 3:e plats i landet, men det är många förskolor som har högre andel än så.

Förskolan Snöstjärnan är en av ekohjältarna som i veckan fick ta emot diplom av kommunen. Här är över 70 procent av maten ekologisk.

Ska lagas från grunden

I förskolans kök jobbar Josefin Lind. Hon vill servera god, klimatsmart och näringsrik mat.

-Det ska lagas från grunden, inte så mycket socker och mycket grönsaker. Ekologiskt ska det vara och gärna svenskproducerat, säger Josefin om sin matfilosofi. 

Sveko är den senaste trenden inom mat på förskolor. Svekologisk mat är ekologisk mat som produceras i Sverige, gärna lokalt.

Josefins långsiktiga mål är att uppfostra framtidens konsumenter att vänja sig vid att äta ekologisk mat. 

-Om vi lär barn nu kanske de kommer köpa ekologisk mat när de är vuxna, för det blir naturligt för dem.

Mål om 80 procent ekologiskt

Trots att Örebro kommun ligger bra till i landet när det gäller inköp av ekologiska livsmedel, vill politikerna sikta högre. Målet är att ha 80 procent ekologisk mat i all sin verksamhet till år 2020.

-Jag tror vi kommer klara 80 procent, men det kommer kräva ganska mycket och det kommer kosta lite mer, men vi kan acceptera det för det är viktigt för kommunen, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.