Hör kultursekreterare Sara Sporre berätta mer om den nya appen i klippet ovan. Foto: SVT

Ny app – med 100 gravar du måste se innan du dör

Publicerad

Med ny teknik blir det enkelt att ta del av spännande öden på Lindesbergs kyrkogårdar.
– Det handlar inte så mycket om döden – vi hyllar livet, säger museipedagogen Helen Sannerstedt.

Om man är ett kommunmuseum utan lokal och samtidigt har uppdraget att nå ut till alla invånare i hela bygden gäller det att tänka både högt och brett.

– Det var vid en fikarast som vi spånade idéer och kom fram till att kyrkogårdar finns i hela kommunen. Där finns också intressanta personer begravda som på sitt eget vis kan berätta om det som hänt i Lindesberg, säger Sara Sporre som är kultursekreterare.

Fokus på spännande berättelser

Med lite hjälp har hon tillsammans med arkivarie Magnus Jerlström och museipedagogen Helen Sannerstedt skapat appen ”Kultur Lindesberg” som går att ladda ner till mobilen. I den kan man sedan virtuellt besöka runt 100 gravar och få veta mer om personerna bakom namnen på gravstenarna.

– I normala falla kanske man koncentrerar sig på kända personer, och det har vi med, men vi har också valt ut människor med spännande yrken och berättelser.

”Vi hyllar livet”

Bilder, texter, rörliga bilder, kartor och dramatiserade texter finns i appen som med tiden är tänkt att växa vartefter nya personer läggs in i den eller man hittar mer information om de personer som redan lagts in.

– Det här handlar egentligen inte så mycket om döden, konstaterar Sara Sporre. Istället hyllar vi livet genom att leta upp de okända historierna och levandegör dem igen.

Appen lanserades den 10 maj och finns att ladda ner på de vanliga ställena för appar, som t ex Play Butik, App Store eller Google Play. Kulturenhetens förhoppning är att den ska väcka invånarnas nyfikenhet – och locka till egna utflykter bland kommunens gravar. ” Kanske letar du upp din släkts gamla gravstenar, lär dig mer om bortglömda yrken, verksamheter och platser”, skriver man i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer