Anna Nordlund, kultur- och fritidschef i Örebro kommun, och Erik Ohlsson och Mathias Färm från Millencolin tillsammans med årets pristagare Freddie Liljegren och kulturnämndens ordförande Lennart Bondeson (KD). Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Freddie Liljegren får Millencolins musikpris

Uppdaterad
Publicerad

Först kom han tvåa i musiktävlingen Idol förra året. Nu har Freddie Liljegren utsetts till vinnare av Millencolin music prize 2019.

– Det känns helt fantastiskt. Det är bland det finaste priset man kan vinna här i Örebro inom musik, säger 26-åringen.

Priset delades ut för fjortonde året i rad. Det är bandet Millencolin och Örebro kommun som står bakom priset, som delas ut till en aktör i Örebros musikliv som har satt staden på kartan.

– Han är en riktig genuin musiker som skriver låtar själv, säger Erik Ohlsson i Millencolin om årets vinnare.

Han och Mathias Färm från Millencolin fanns med under prisutdelningen i Örebro konsthall på torsdagen.

Inställda spelningar slår hårt mot ekonomin

Precis som många andra musiker har Freddie Liljegren det tufft ekonomiskt på grund av coronakrisen. Regeringens förbud mot sammankomster med över 50 personer har gjort att han tvingats ställa in alla sina spelningar.

Därför kommer prispengarna på 25 000 kronor väl till pass.

– Läget är annorlunda med tanke på corona. Jag får inte spela. Mina spelningar är min enda inkomst. Det här är en riktigt bra hjälp på traven så jag kan leva åtminstone, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.