Sandra Johansson, Roger Andersson, Erik Johansson upptäckte hinder under sin vandring. Foto: Kristofer Ström/svt

Här är farorna för synskadade inför julruschen i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Skyltar där synskadade har sina ledstråk är ett återkommande bekymmer i juletid.

– Det här kan leda till skador, säger Sandra Johansson som är ordförande för synskadades riksförbund i Örebro.

Julskyltning utanför butiker är ett sätt för butikerna att maximera sin marknadsföring inför julen då många shoppar. Men skyltar en bit ut från butikerna kan ibland vara svåra att väja undan från för många synskadade.

– Ibland ställer butikerna ut sina olika julattiraljer långt ut. Vi har ledstråk som vi brukar följa och ibland har de ställt grejer ut med dessa. Och då kan man gå in i de och skada sig. Butikerna känner inte alltid till vad det blir för konsekvenserna, säger Sandra Johansson, ordförande för synskadades riksförbund, SRF, i Örebro.

Flera faror upptäcktes under promenad

Under en vandring i centrala Örebro gjorde fick butikerna information om vad som är viktigt att tänka på. Och under promenaden identifierades flera faror.

– Här ser vi en butik där det står saker långt ut i ett ledstråk som synskadade ska följa och det är inte bra, säger Erik Johansson som blev synskadad över en natt för två år sedan.

”Hade ingen aning om farorna”

När han påtalade bristerna blev han väl bemött av personalen i den aktuella butiken.

– De hade ingen aning om farorna och var väldigt mottagliga för våra synpunkter. Så förhoppningsvis har vi gjort en liten insats här, Erik Johansson.

Förutom Synskadades riksförbund deltog representanter från Örebro kommun, DHR och Personskadeförbundet på vandringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.