Arbetsterapeuten Simon Sköld visar några av de digitala hjälpmedlen som finns på Karlslundsgården. Foto: SVT/Peter Comstedt

Nya ”smarta” vårdboendet satsar på digitala hjälpmedel

Publicerad

Vård- och omsorgsboendet Karlslundsgården i Örebro har en digital inriktning och ger en inblick i hur framtidens boenden kan komma att se ut. Här finns bland annat sensorgolv som känner av när du ramlar, digitala husdjur och VR-teknik.

I samarbete med Alfred Nobel Science Park och Örebro universitet är Karlslundsgården delaktig i att utveckla ny välfärdsteknik. Hyresgästen är själv huvudfokuset när det gäller att hitta nya digitala hjälpmedel för framtiden.

Men det ska inte vara någon risk för att någon far illa om tekniken skulle sluta fungera. Det är trygghetslarmen som är det primära hjälpmedlet för att larma personal om något händer, och för den tekniken finns det back-up.

– Annan teknik har inte en livsviktig uppgift utan är för glädje eller bara nytta. Och då är det ingen fara om den slutar att fungera, säger Andreas Källdén som är enhetschef på Karlslundsgården.

Finns möjlighet till teckenspråk

På Karlslundsgården finns också åtta platser med teckenspråksinriktning, där omsorg och aktivitet sker på teckenspråk. I framtiden är tanken att även personer som inte är boende i huset ska kunna vara med på aktiviteterna som är på teckenspråk.

Det finns totalt 68 platser på Karlslundsgården.

I klippet ser du flera exempel på hur tekniken används på Karlslundsgården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer