Läraren Karin Strid för anteckningar när Jimmy Augustsson läser för Anna-Karin Pettersson och Camilla Olofsson. Foto: Mikael Åberg/SVT

Här är Kumlas färskaste författare

Publicerad

Tre elever på Kumla Lärvux ger nu ut en deckare.
– Den handlar om en kvinna som blir brutalt mördad och nedsänkt i Kattegatt, säger Jimmy Augustsson.

I den gamla skofabriken i Kumla träffar vi kommunens färskaste författare. Deras bok Rita Razouz och ödehuset – en antologi om mord, har precis kommit från tryckeriet.

– Det känns underbart. Vi har väntat på den i nästan ett år, säger Camilla Olofsson.

Fick hjälp av läraren

Förra hösten läste hon en skrivkurs tillsammans med bokens två andra författare. De bestämde då att försöka få sina historier publicerade, och tog hjälp av läraren Karin Strid.

– Att skriva var mycket jobb, men det var också fantastiskt roligt. Men att sedan få dokumentet i datorn till en bok var mer jobb än jag trodde, säger Karin Strid.

Redan i våras skickade författarna in manuset till ett tryckeri på nätet, som först nu levererat 30 exemplar.

– Det har varit lärorikt. Jag är inte så bra på att hitta på vad jag ska skriva så jag tror inte att det blir någon mer bok, säger Anna-Karin Pettersson.

Livlig fantasi

Jimmy Augustsson har däremot redan börjat skriva på en ny historia.

– Jag har livlig fantasi. Jag tycker det är kul att hitta på historier, säger han.

Boken består av tre berättelser – en från varje författare. Grundhistorien bygger på samma mord som författarna har kommit på tillsammans, som de sedan skrivit egna varianter på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer