I sommar är sista chansen att handla för de här mynten och sedlarna. Foto: Riksbanken

Här är mynten och sedlarna som blir värdelösa

Uppdaterad
Publicerad

Här är svaren på vanliga frågor om mynt- och sedelutbytet.

Vilka mynt och sedlar ska bytas ut?

– Det är de silverfärgade gamla enkronorna, tvåkronorna och femkronorna. Dessutom byts hundralapparna och femhundringarna ut.

När är sista dagen att använda pengarna?

– Den 30 juni i år. Efter det går det att sätta in dem på en del banker fram till den 31 augusti 2017. Därefter blir mynten värdelösa.

Jag har några hundra enkronor i spargrisen. Kan jag handla upp dem?

– Ja, men det kan krävas ett antal besök i butikerna. Svensk handel rekommenderar butikerna att bara ta emot 25 mynt per gång, eftersom handeln får betala när de ska göra sig av med mynten. Men varje handlare bestämmer själv.

Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kan banker och butiker säga nej till att ta emot kontanter?

Det stämmer – de har rätt att säga nej. Trots att kontanter är lagliga betalningsmedel kan både butiker och banker säga nej till att ta emot vanliga pengar. Ofta sätter de upp en skylt på dörren om att de inte accepterar kontanter.

Stämmer det att en del banker och växlingskontor tar betalt för att växla pengarna?

Ja. Det kan vara ganska stor skillnad dessutom. Vi har sett både åtta procent och 15 procent i växlingsavgift. Har man mycket mynt är det värt att kontrollera först hur stor avgiften är.

Läs mer: Så dyrt är det att växla in gamla mynt

Hur hittar jag närmaste ställe som tar emot mynt?

Riksbankens myntkarta, myntkartan.se, visar banker och växlingskontor som tar emot mynt. Dessutom finns en del växlingsautomater utplacerade i köpcentrum med på kartan.

Den 30 juni är sista dagen att använda slantarna ur spargrisen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Varför byter man ut sedlar och mynt?

De nya sedlarna har fått nya säkerhetsdetaljer som ska göra dem svårare att förfalska. De nya mynten är nickelfria, något som är bra för de som är nickelallergiker. Dessutom är de nya mynten mindre och lättare. Det gör att de är billigare att tillverka och kostar mindre att transportera.

Jag har gamla sedlar som är ogiltiga. Kan jag byta ut dem mot nya?

Ja, men det kan vara krångligt och kostar pengar. Riksbanken löser in alla gamla sedlar mot en avgift på 100 kronor per gång. Men eftersom Riksbanken följer lagen om penningtvätt måste de kontrollera varifrån pengarna kommer. Det betyder att de vill ha en förklaring till varför sedlarna inte har använts när de var giltiga och också kan komma att kräva kvitton eller kontoutdrag som visar var pengarna kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.