Här är länsborna som följer med Landshövding Maria Larsson på middag hos Kungafamiljen. Foto: SVT/TT/PRESSBILD

Här är Örebroarna som får följa med landshövdingen på middag hos Kungafamiljen

Publicerad

Två entreprenörer, en prisad uppfinnare och Svenska Kammarorkesterns konstärliga ledare. Så ser sällskapet ut som på fredag får följa med landshövdingen på Sverigemiddag hos Kungafamiljen.

Sedan 2014 har Kungafamiljen bjudit in de svenska länen till en Sverigemiddag. Traditionen började med att hovet ville tacka länen för att de deltog i Kungaparets firande av deras 40 år på tronen, och varje år sedan dess ger landshövdingarna förslag på middagsgäster, som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

Här är de som får åka på Sverigemiddag med hovet nu på fredag, tillsammans med landshövding Maria Larsson:

Marie Lindqvist-Pahlstad och Jenny Helldén

Entreprenörerna som tog in tystnaden i kontoret med sin ljuddämpande inredning. De vann också ett näringslivspris på Örebro galan 2019 med sitt företag.

– Det känns ärofyllt att bli utvald, att få representera näringslivet. Och privat känns det häftigt och lite nervöst att få vara i sådana fina sammanhang, säger Jenny Helldén, en av grundarna till Zilenzio

Så stod det på Jenny och Maries inbjudan till den kungliga middagen på slottet, och klädkoden: smoking.

– Det är ju rätt gammaldags och mycket vett och etikett, säger Jenny Helldén.

Hon fortsätter:

– Men jag är ju inbjuden för att jag är jag, i egenskap av mig själv. Jag behöver ju inte vara prinsessan i slottet. Så det är nervös. Men det är en positiv nervositet.

Celebert sällskap

Vem ser du fram emot att träffa?

– Jag ser fram emot att få träffa de andra gästerna och få nätverka och utbyta erfarenheter med andra entrepenörer.

Drömselfien då?

– Det är svårt att nämna en person, skrattar Jenny. Men jag har träffat Prins Daniel förut, så det ska bli kul att få träffa Kungen och Drottningen och få en bild tillsammans med dem. För att visa barn och barnbarn vad jag har varit med om, det är ju inte något som alla har i sina familjealbum.

Grundarna till Zilenzio Jenny Helldén och Marie Lindqvist-Pahlstad. Foto: Pressbild

Bioodlaren och uppfinnaren Björn Lagerman

Björn har prisats världen över för sin innovation Beescanning – ett program som kan övervaka binas hälsa och skydda dem mot angrepp från kvalster. Björn är inte okänd hos kungafamiljen, efter att tidigare ha fått pris av bland annat prins Carl Philip.

Björn Lagerman, biodlare och uppfinnare från Lindesberg. Foto: Pressbild

Årets Örebroare 2019 och konstnärliga ledaren Gregor Zubicky

Gregor är konstnärlig ledare för en av världens främsta orkestrar som turnerat världen över. Motiveringen till inbjudan är bland annat att han hjälpt till att öka intresset för klassisk musik.

Gregor Zubicky – nu också som buss! Foto: Thomas Wedin / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer