Foto: SVT

Här är över hälften av de nyanställda lärarna obehöriga

Uppdaterad
Publicerad

Det råder lärarbrist i hela landet. I Lindesberg har man inför höstterminen tvingats tillsätta drygt hälften av de utannonserade tjänsterna med obehöriga lärare. Alltså lärare som saknar legitimation. Och det här är bara början av krisen, menar Lärarförbundet.

Flera kommuner i vårt område har tvingats anställa obehöriga lärare, eftersom behöriga saknas. I de flesta fall handlar det om en och annan lärare, men så ser det inte ut i Lindesbergs kommun. Här har 25 av de utlysta 40 lärartjänsterna i grundskolan gått till lärare som saknar legitimation.

– Rektorerna jobbar stenhårt för att hitta så bra vikarier som möjligt och de vikarierna måste få handledning av de behöriga lärarna. Man organiserar om i arbetslag och täcker upp med handledare för dem, så att det ska påverka så lite som möjligt, säger Peter Lundell, verksamhetsansvarig för grundskolan i Lindesbergs kommun. 

Arbetsbelastningen ökar

Med obehöriga lärare ökar arbetsbelastningen på övrig personal, som redan har mycket att göra. Enligt Lärarförbundet är vi bara i början av krisen och om tio år beräknas Sverige sakna 65.000 lärare.  Lösningen, enligt förbundet, är höjda lärarlöner och minskad arbetsbelastning för lärare genom att andra yrkesgrupper kliver in.

– Vi har en ganska stor inflyttning av barn och vi har ökade barnkullar samtidigt som vi har lärare som slutar. Det kommer att vara hål på tjänster i många år framöver och det här kommer drabba eleverna till syvende och sist, säger Johan Lindhagen, vice ordförande på Lärarförbundet i Örebro.

Extra utbildningsplatser utlovade

För att råda bot på krisen har regeringen lovat 3.600 extra utbildningsplatser till 2021 på lärar- och förskollärarutbildningarna. Regeringen försöker också höja yrkets status genom det så kallade lärarlönelyftet. Men det är bara vissa lärare som får mer i plånboken och Lärarförbundet i Örebro tror att fördelningen kan skapa problem.

– Jag tror att det här kan skapa misstro och tillhör man inte dem som premieras så kan man ju tänka sig att man känner ”på det här stället har jag inte någon möjlighet att utveckla min lön utan jag måste byta” säger Johan Lindhagen.

Lärare flyttar för att höja sin lön

I Lindesbergs kommun märker man av att lärare har blivit mer rörliga och byter kommun, för att på så vis höja sin lön. Och med tanke på lärarbristen har kommunen börjat jobbat på flera sätt för att kunna få fatt i utbildade lärare i framtiden. Bland annat hade man i våras en träff för nyanlända personer som är utbildade lärare. Kommunen hoppas nu att flera av dem ska komma in på det så kallade snabbspåret för lärare så att de kan bli en resurs i framtiden.

Hoppas locka lärarstudenter

Kommunen har också börjat knyta lärarstudenter till sig.

– Vi försöker knyta dem till oss både när de kommer på praktik och fånga upp dem på våra lovskolor och på så vis kunna visa vilka bra skolor vi har och få dem att söka hit sedan när de är färdiga, säger Peter Lundell, verksamhetschef i Lindesberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.