Lupin, kabomba och bisamråttan är några av de invasiva arterna som finns i Sverige. Foto: SVT

Här är växterna och djuren som du helst inte ska se i naturen

Uppdaterad
Publicerad

Jättebjörnloka – eller jätteloka, sammetsgeting eller ryssgubbar? Om du har råkat på några av dessa där du bor vill Sydnärkes milijöförvaltning att du hör av dig och rapporterar in det du har upptäckt.

Just nu inventerar man nämligen vilka invasiva arter som finns i Lekeberg, Laxå och Askersund. Det handlar om arter som inte spritt sig till Sverige den naturliga vägen eller arter som normalt bara ska finnas i trädgårdar men numer finns i det vilda.

De kan nämligen skapa stora problem för ekosystemet och våra inhemska arter.

Lupin som numer är vanligt förekommande i dikesrenen tillhör också de invasiva arterna som man helst inte ser brer ut sig mer.

På Artfakta kan du se bild på både djur och växter som inte bör förekomma i Svensk natur. Observera att flera av växterna kan vara giftiga  – så det kan vara klokt att inte ge sig på grönskan på egen hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.