Caroline Löfmarck är förvaltare på enheten för naturvård på Örebro kommun. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Tvingas avverka skog – för att rädda den

Uppdaterad
Publicerad

Flera olika skogspartier i Örebro har drabbats av skadedjuret granbarkborren. För att rädda övrig skog avverkar därför kommunen nu delar av skogen.

Genom att fälla de drabbade träden begränsas spridningsrisken av granbarkborren, en ev granskogens största fiender.

– Det blir en svamp som tränger in i trädet. Den förstör virket så att det blir nedklassat, vilket gör att man tappar värde på skogen. Väldigt stora arealer kan dö ut helt enkelt, säger Caroline Löfmarck, förvaltare på enheten för naturvård på Örebro kommun.

Oklart hur mycket skog som drabbats

Det är flera områden i kommunen som nu påverkas av avverkningen. Skog i Lillån, Södra Ladugårdsskogen, Glomman och Sanatorieskogen ska fällas för att minska spridningen av skadedjuren.

– Vi vill förhindra spridning av skadeinsekten till närliggande skog. Vi avverkar alla granar, men sparar lite lövträd så att det kommer upp ny skog här.

Granbarkborren är främst intresserad av granar och går helst på äldre träd, tjockare än 10 till 15 centimeter. Gärna de träd som är lite försvagade, som blåst omkull eller är stressade. Hur mycket skog som hittills drabbats av granbarkborren är svårt att avgöra.

– Det jag hittat hittills och det vi hugger nu rör sig om 2 000 kubik. Då avverkar vi skadad skog, det som är pågående och en liten skyddszon. Vi tar i lite extra för säkerhets skull.

Död skog ofarlig

– Sedan är det så att den skogen som drabbades av insekter förra året, som är helt död, är egentligen ofralig. Där finns inga granbarkborrar kvar. Men i ett sådant här område, där det rör sig mycket folk, har vi valt att ta bort det döda också för att det inte ska ramla på folk som går i närheten.

Nu kommer avverkningen pågå ett par veckor, men kommer även återupptas och fortsätta efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.