Det bjöds bland annat på improviserad dans, musik och utställning av konst vid lördagens uppvisning. Foto: Johannes Weckström /SVT

Integrationsprojekt tar nytt grepp i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det inte bara butikernas inspelade musik som skvalade i högtalarna i Gallerian Oscar C i Örebro. I lokalen som tidigare inrymde en bokhandel stack toner ut när kulturprojektet Spelrum visade upp sig med sång, dans och konst.

– Det här projektet har pågått sedan i september förra året. Det är fortfarande under uppbyggnad. Det här året är som ett sökande, säger projektledaren Simon Schierup.

Han arbetar på musikhögskolan i Örebro och var den som tillsammans med ett antal andra personer och Kulturskolan sökte pengar för att skapa ett unikt integrationsprojekt. De beviljades medel från Länsstyrelsen.

– Spelrum är ett integrationsprojekt utöver det vanliga. Det talas ju mest om bostäder, arbetsmarknad och så vidare, men sällan om integration i en vidare bemärkelse. Att man verkligen hinner prata, samtala. Dela med sig av erfarenheter och skapa nya erfarenheter tillsammans, säger Simon.

Simon Schierup, projektledare Spelrum Foto: Johannes Weckström /SVT

Skapar tillsammans

Varje lördag har Spelrum på Kulturskolan i Örebro sina dörrar öppna mellan klockan 10 och 13 för de som vill delta. Hittills har flera hundra personer dykt upp vid de tillfällen som hållits.

Förutom musiker och dansare  samlas konstnärer av olika slag med olika bakgrund och erfarenheter för att skapa tillsammans.

Projektet Spelrum är en mötesmöjlighet för alla som intresserar sig för konstnärliga uttryck. Foto: Johannes Weckström /SVT

”Skapa framtiden tillsammans”

Det hålls olika workshops och tanken är att även ledarna ska ha olika bakgrund. Ambitionen är att skapa flera naturliga mötesplatser i samhället och projektet ingår som forskningsunderlag på musikhögskolan i Örebro.

– Det finns ju många insatser som görs kanske för att man skall träffas, men det måste ju finnas meningsfulla aktiviteter också att ägna sig åt och inte bara träffas. Sporten är ju bra på det, men det är ju inte alla som gillar sport. Vi jobbar enligt devisen inte för etniska minoriteter, utan snarare med och av. Integration handlar inte om anpassning. Det handlar om att skapa framtiden tillsammans, säger Simon Schierup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.