Foto: Monika Bruhn / SVT

Här bygger de sin framtid

Uppdaterad
Publicerad

Det beskrivs som ett unikt integrations- och arbetsmarknadprojekt. 22 nyanlända bygger just nu Attefallshus i Ljusnarsberg. Bakom satsningen bland annat ligger nya organisationen Helping Sweden.

Det är dag två för de 20 arbetslösa och 2 asylsökande som kommer att arbeta med att bygga hus i en paviljong vid Gillersklack utanför Kopparberg. Det första så kallade Attefallshuset är just i färd med att byggas.

Bakom projektet står Helping Sweden, JH-group och Arbetsförmedlingen.

Gott om arbetskraft

Arbetsförmedlingen har stått för urvalet av arbetslösa och betalar också deras utbildning under sex månader. Sedan lovar projektledarna att 90 procent antingen blir anställda inom JH-group eller går vidare till andra anställningar.  Att det blev Ljusnarsberg är enligt Rolf Atterling, grundaren till Helping Sweden logiskt.

– Bakgrunden är att det behövdes arbetskraft till verksamheten inom JH-group och att det fanns gott om arbetskraft här uppe, förklarar Rolf Atterling, grundaren till Helping Sweden.

En annan anledning kan också vara att grundaren till JH-group, Jim Hoppe, äger Gillersklacks skidanläggning. Förutom det driver han flera asylboenden runt om i landet några av dem i Örebro län.

Jobbar inte

De som deltar i projektet är 20 nyanlända som fått uppehållstillstånd och 2 asylsökande.

– De som saknar uppehållstillstånd gör bara praktik, de jobbar inte förklarar Rolf Atterling. De är här två timmar om dagen och går bredvid och umgås.

Driver asylboenden

I orderboken finns nu också beställningar på 100 Attefallshus som ska produceras inom projektet för att sedan säljas vidare till anläggningar och bygghandlar.

– För oss har det varit viktigast att hitta de som verkligen vill arbeta och du ser ju här bakom mig, det går knappt att få hejd på dem, säger Rolf Atterling.

Det hela beskrivs som ett unikt integrations- och arbetsmarknadsprojekt och presenterades under tisdagen på Gillersklacks konferenscenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skidanläggningen Gillersklack

Mer i ämnet