Eleverna vid Gyttorpsskolan önskade en labyrint på skolgården. Nu har de byggt den tillsammans. Foto: Anders Nord /SVT

Här bygger barnen en labyrint för att lära sig om ekosystemet

Publicerad

För snart ett år sedan anlade elever, föräldrar och skolpersonal en ätbar skolträdgård vid Gyttorpsskolan. SVT Nyheter Örebro var på plats när nästa steg i det fleråriga projektet påbörjades.

Den här våren fortsätter projektet med trädplantering, odling av potatis på ett nytt och spännande sätt och plantering av en växtlabyrint av energiskog.

– Barnen har fått varit med och målat och önskat vad de ville ha på skolträdgården och en labyrint stod högt upp på önskelistan, säger läraren Catharina Medhe vid Gyttorpsskolan.

Samarbetsprojekt

Projektet är ett samarbete mellan Gyttorpsskolan, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen i Nora.

– Syftet är att barnen skall få en rolig och trevlig skolträdgård att vara på som man både kan bedriva undervisning i, prata om ekosystem och lära sig av naturen, säger Kajsa Grebäck som representerar Naturskyddsföreningen i Nora.

Eleverna fick skörda

I höstas var barnen med och skördade grönsakerna som de hade planterat i april i fjol.

– Vi har odlat gurka, jordgubbar, potatis, morötter och massa annat säger eleven Clara Ennerdahl.

– Vi odlade blommor som man kan äta, tomater, morötter och några kryddor, säger eleven My Hjalmarsson.

Projektet pågår i flera år och arbetar utifrån permakulturens grundprinciper där man använder naturen som förebild.

Vad är permakultur?

Ordet står för PERMAnent AgriCULTURE; långsiktigt uppbyggande. Under årens lopp har permakultur börjat användas i många länder och inom olika samhällssektorer. Målet för permakultur är ett hållbart samhälle, som skapar meningsfullt arbete, bättre miljö, hälsa, solidaritet och säkerhet.

Kärnan i permakultur är ett designverktyg. Det är baserat på platsens förutsättningar, ekologi, energieffektivitet och ett etiskt förhållningssätt.

Begreppet Permakultur myntades av Bill Mollison (läraren) och David Holmgren (studenten) i Australien på 70-talet som en reaktion industri-jordbruket som kan förstöra en känslig jord inom något tiotal år.

Designen används för att planera mänskliga aktiviteter bättre, för att tänka igenom energi-flöden och kanske till och med bygga upp energin på ett projekts plats.

Permakultur är ett samarbete med naturen, med omsorg om människorna och om jorden för att skapa miljöer som bygger på ömsesidigt positivt beroende i kvarter, byar och företag…

1981 belönades Bill Mollison med Right Livelihood Award (alternativa Nobelpriset) för sina idéer.

Källa: föreningen Permakultur Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.