Här byts gamla och dåliga elstolpar ut

Publicerad

Elnätet är sårbart för väder och vind, därför grävs allt mer kabel ner i marken. Och när det inte går byts stolpar och ledningar ut – som ska stå pall i minst 40 år. Vi åkte till Tiveden där gamla och dåliga elstolpar byts ut till nya.

Vi åker på små grusvägar, till området i Tiveden där elstolpar metodiskt byts ut. Elnätet här är gammalt och behöver förnyas. Eftersom det är vinter är det bitvis svårt att arbeta med att plöja ner elkablen. Och på en del platser går det inte, oavsett årstid. Och just här byts elstolparna ut.

Många stolpar dåliga

Med hjälp av traktorns stora gripklo rycks den gamla uttjänta stolpen upp från sin plats. En tjockare, kvistad tall väntar på marken intill. Den är snart på plats. 

Finns det många dåliga stolpar ute i landet?

– Absolut. Det är ytterligare en orsak till att man vill ta bort dem, att det är ett underhållskrav på dem, säger Pontus Andersson, projektledare på One Nordic, underleverantör till nätägaren Ellevio.

Nya luftledningen ska klara minst 40 år till

Ellevio äger och driver region- och lokalnäten i ett stort område i Mellansverige. Totalt förser de cirka en miljon hushåll och företag med el. I Örebro län pågår just nu det här projektet i Tiveden, där de gräver ner kabel. Och när det inte går så byter de alltså ut stolparna och förstärker elkablarna.

– Vi måste tänka på miljön och hur mycket påverkan vi gör. Just här är det bara berg och då blir det till att byta stolpar. Men det blir också en ny luftledning med större kabel som kommer stå kvar här minst 40-50 år till, säger Reza Derakhshanfar, projektledare på Ellevio.

Fler projekt på gång

I mars i år börjar dessutom ett större projekt söder om Finnerödja. Det ska vara klart i höst och beräknas kosta åtta miljoner kronor. Och fler projekt pågår eller är planerade.

– Vi ska förnya hela elnätet som vi äger, säger Reza Derakhshanfar.

I klippet ovan kan du se när en elstolpe byts ut och höra mer om strömtillförseln och skillnaden mellan stad och landsbygd vid ett strömavbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.