• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Har du erfarenheter av sotningsföretaget?

Publicerad

Med en aggressiv marknadsföring jagar sotningsföretaget Eld och ventilation kunder i länet. Sedan förra året har företaget anmälts 19 gånger till Konsumentverket och har också fått kritik från branschens egen nämnd.
Har du blivit uppringd av Eld och ventilation? Har de kanske till och med varit hemma hos dig? Berätta!

SVT rapporterade · Många klagomål på sotningsföretag

Företaget Eld och ventilation har under de senaste veckorna jagat kunder i Örebro län. Flera som blivit uppringda vittnar om påstridiga telefonförsäljare och felaktiga uppgifter. 
Har du råkat ut för det här? Vilka erfarenheter har du? 
09.01
Jag blev uppringd förra veckan och de påstod att de skulle vara i vårt område dennna vecka efter och rengöra imkanal och köksfläkt för 1700 SEK. Vi gjorde en bokning för det lät vettigt. Vid kontroll kan lokalt företag i Halmstad göra detsamma för 990 SEK. Jag kunde dock avboka via mail till företaget. Säljaren som ringde var trevlig och inte alls påstridig.
10.04
Har väldigt svårt att förstå när det kommer ett brev om att din sotare kommer om det ingår i en myndighetsutövning eller om det är en förtäckt inkomstkälla.
10.05
Inte bara Eld o Ventilation som är aggressiva. Även Örebrosotarn kan. En vän till oss fick höra att hon var tvungen att sota sommarstugan fast hon inte eldat på två år. När hon trots det nekade belade de kaminen med eldningsförbud.
Hej! 
Varje kommun har lite olika så kallade sotningsfrister, som bestämmer med vilket intervall det måste sotas. Fristen är olika lång beroende på vilket bränsle som används och hur ofta det eldas. 
I Örebro kommun, till exempel, är fristen för vad som kallas för trivseleldning i en eldstad som står i en sommarstuga tre år. 

Nu vet jag inte var din vän har sin sommarstuga, men på Nerikes brandkårs hemsida finns mer information. http://www.nerikesbrandkar.se/privatperson/sotningochbrandskyddskontroll.4.4a7fc109155fda1a395b319a.html

Din vän kan säkerligen hitta mer information på hemsidan för den kommun som sommarstugan ligger i, eller hos den lokala räddningstjänsten. 

Med vänliga hälsningar, 
Alexander Lindhe
SVT Nyheter Örebro

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer