Bengt Fridstråle, handledare/jobbcoach på integrations & arbetsmarknadsenheten i Laxå och Dawit Kesete Kidane, butiksanställd. Foto: Johannes Weckström /SVT

Här finns prylar att låna till sportlovsaktiviteter

Publicerad

På Fritidsbanken i Laxå laddar man just nu för sportlovsrushen. Många passar då på att låna utrustning gratis för att prova på olika aktiviteter.

Fritidsbanken finns för närvarande i sex kommuner i länet: Nora, Lindesberg, Karlskoga, Kumla, Askersund och Laxå.

Tanken är att invånare ska kunna låna sport- och fritidsutrustning gratis under två veckor. I Laxå har verksamheten funnits i drygt ett år.

– Förra året hade vi nästan 1500 utlån på hela året och i februari var det mest, med nästan 500 utlån, säger Bengt Fridstråle, handledare/jobbcoach på Integrations & arbetsmarknadsenheten i Laxå kommun.

Allt fler utlån

Verksamheten sker på lite olika sätt i samarbete med ideella krafter och kommuner i landet. Personer som behöver arbetsträna ges möjlighet till det och frivilliga från olika föreningar bidrar. Prylarna är skänkta av privatpersoner.

– Förra året skedde i landet som helhet cirka 163 000 utlån, vilket är en tredubbling jämfört med året innan, säger Henric Byström, kommunikationsansvarig på Fritidsbanken.

Bra möjlighet för storfamiljer

I Laxå växlar man utrustning beroende på årstid. Just nu dominerar vinterprylar.

– Jag har fem barn. Jag brukar låna skridskor, cyklar och hjälmar, säger Abdulla Norozi.

För kommunen som kan erbjuda arbetstillfällen har verksamheten även ett miljöfokus.

– Det handlar ju om att få till ett hållbart samhälle där vi faktiskt använder de grejor vi köper, säger Bengt Fridstråle.

Roat barnbarn

Gerd Johansson lämnar tillbaka längdskidor som hon haft i två veckor för att ett barnbarn skulle kunna testa.

– Vi trodde inte det, men han tyckte det var roligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer