Här lyfts trä och natur fram i konsten och arkitekturen

Publicerad

Går det att blanda arkitektur byggd av trä och konst inspirerad av naturen i en och samma utställning? Det är precis vad utställningen ”Wood” som inleds i helgen försöker sig på.

Flera konstnärer ingår i utställningen ”WOOD” när naturen flyttar in i Örebro konsthall. Med hjälp av träd skapar några av konstnärerna sin konst samtidigt som andra konstverk är inspirerade av naturen.

Även Sveriges arkitekter deltar i utställningen genom att visa upp svensk träarkitektur – exempel som visats på ambassader runt om i världen.

– Det går att bygga det mesta i trä. I vår utställning visar vi bland annat upp ett exempel på kulturhus som byggs i Skellefteå. Vi har ett stort bostadshus som byggs i träd i Sundbyberg. Vi ser också förskolor som byggs i träd. Jag hoppas att vi i framtiden även får se fler projekt i Örebro som byggs i trä, säger Joakim Granström, som är arkitekt och driver galleri Expose.

”Utan naturen finns vi inte”

I själva konstutställningen deltar bland annat Örebrokonstnären Josie Ahlström, vars målningar är inspirerade av naturen.

– Jag är intresserad av att skildra naturen som kontrast till stan som är konstruerad av människan. Att inspireras av naturen är en omtumlande känsla av överraskningar. Det är också viktig att att prata om vår natur och skog. Utan den finns vi inte, säger hon

Fakta

Visa

Utställningen WOOD är ett samarbete mellan Örebro konsthall och Sveriges arkitekter. Följande konstnärer deltar: Josie Ahlström, Julia Bondesson, Susanne Johansson, Robin Jonsson, Stefan Rydéen, Mats Wikström.

Woodland är namnet på den del som handlar om arkitektur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer