Vildsvin förstör kyrkogården – ”Tidsfråga innan de bökar i gravarna”

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvin invaderar Östra kyrkogården i Karlskoga. Nu tvingas kyrkan sätta upp elstängsel.
– Det är bara en tidsfråga tills de bökar runt i gravarna, säger Per Westengen.

Per Westengen, arbetsledare för Östra kyrkogården, står vid den håliga gräsmattan. Bara några meter bort – på andra sidan den asfalterade gångvägen – ligger gravarna på rad.

– Vi började få påhälsning av gris i augusti, och det blir mer hela tiden. Nu börjar jag varje arbetspass med att kolla om de varit här under natten, säger Westengen.

Per Westengen, arbetsledare för Östra kyrkogården, och kommunjägaren Jan Lund vid den sönderbökade gräsmattan intill kyrkogården.

Granne med naturreservat

I anslutning till kyrkogården ligger ett naturreservat, och det är därifrån vildsvinen tar sig in. För att hålla djuren borta har kyrkan nu beställt elstängsel.

– Det har varit svårt att få tag på, men jag hoppas att det kommer nästa vecka. Totalt blir det nästan två kilometer stängsel.

För att vildsvinen inte ska ge sig på gravarna innan stängslet är på plats är även kommunjägaren Jan Lund inkopplad. Han satt på pass på måndagskvällen, och ska tillbaka till kyrkogården på tisdagsnatten.

– Kan jag skjuta ett djur så avskräcker det de andra att komma tillbaka. Men det svåra är att man aldrig vet när de hälsar på, säger Jan Lund.

Rekordår

Han upplever att det är fler vildsvin i Karlskoga i år jämfört med tidigare år.

– Trots att det var torrt under sommaren har det funnit mycket mat till vilda djur. Jag tror det har varit rekordår för både äpplen och ekollon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer