Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MSB grillar insatsledarna från Nerikes Brandkår i en virtuell värld. Här berättar varför det nya övningsverktyget är så viktigt. Foto: SVT

Därför är virtuella verktyget viktigt för räddningstjänsten

Publicerad

I den virtuella världen kan man skapa nästan vilka scenarior som helst. Under en veckas utbildning har 16 insatsledare vid Nerikes Brandkår grillats i tuffa övningar för att bli säkrare ute på fältet.

– Det här är ett jättebra sätt att öva våra insatsledare på, säger Anders Svedlund, brandinspektör på övningsenheten vid Nerikes Brandkår.

Scenariorna är tagna från verkliga livet och med hjälp av en datasimulerad verklighet har 16 insatsledare från Nerikes Brandkår grillats ordentligt under en veckas tid.

– Det här är ett jättebra sätt att utbilda våra insatsledare på och det är en grupp som varit lite bortglömda. Vi måste hänga med i utvecklingen, säger Anders Svedlund.

Oändliga möjligheter att skapa scenarior

Tack vare Virtual reality, en datorsimulerad verklighet, finns i dag möjligheter att skapa nästan vilket scenario som helst.

Cecilia Hammar Wijkmark doktorerar inom VR-simulering som övningsmetod för blåljuspersonal i Norge och är den som hjälpt till att skapa de virtuella scenariorna tillsammans med Nerikes Brandkår. Hon håller också i utbildningar om virtuell simulering på MSB:s skolor, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Den här satsningen i Örebro sticker ut eftersom man var så snabba i uppstarten och i genomförandet av så många insatsledsare. Och övningarna är på en mer detaljerad och komplext nivå än vad jag sett andra göra, säger hon.

Klicka in i klippet och följ med in i den virtuella miljön

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer