Skrattmås, fisktärna, gråtrut, fiskmås, havstrut och storskarv var de vanligaste fåglarna. Foto: Johan Nilsson

Här häckar fåglarna

Publicerad

Över 4.000 sjöfåglar häckar i kolonier på öarna i Hjälmaren. Det visar en omfattande inventering som gjorts av båtburna fågelskådare.

Det är länsstyrelserna runt sjön tillsammans med Hjälmarens vattenvårdsförbund som ligger bakom rapporten. Resultaten är från ifjol sommar och det var första gången en så heltäckande inventering gjordes.

– Visst har det inventerats fåglar i Hjälmaren förut, men såvitt vi vet är det här den mest omfattande och mest samordnade inventeringen, säger Helena Rygne på Länsstyrelsen i Örebro län.

Av Hjälmarens 1.300 öar och skär var det 80 stycken som beboddes av fåglar, och bara ett 30-tal av dem var kända sedan tidigare. Framförallt fanns det skrattmås, fisktärna, gråtrut, fiskmås, havstrut och storskarv på öarna.

Syftet med inventeringen var att ta reda på hur det går för Hjälmarens fåglar och nu finns planer på att fortsätta med detta vartannat år.

– Anledningen till att vi vill följa hur det går för fåglarna är att de ofta svarar snabbt på miljöförändringar. Nu har vi en mycket bra grundläggande kartering för fortsatta inventeringar, säger Helena Rygne vid Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer