Här i stan har det bott höns i 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Under påskveckan beräknas vi Svenskar köpa ungefär 50 miljoner ägg, vilket är nästan dubbelt så mycket som en vanlig vecka, enligt branschorganisationen Svenska ägg. Men för att få ägg behövs ju hönor. Några som har egna höns – och oftast ägg – är lägenhetsgrannarna Malin Green och Andreas Hentschel i Örebro.

Det arkitektritade hönshuset byggdes 1992 och ligger i ena änden av den stora innegården till det stora kollektivhuset i Ladugårdsängen i Örebro.

Hönshuset sitter ihop med ett växthus och en hönsgård. Den lilla flocken ”småpratar” lågmält när vi är där. Andreas Hentschel är en av dem som numera sköter om hönsen, men att han bodde granne med en hönsgård tog tid för honom att upptäcka.

– Alltså jag tror inte jag märkte det de första två åren, men sen: Va, vi har ju höns här!

Han gillar ägg, särskilt de från gården, och sedan ett år tillbaka är han med i den så kallade hönsgruppen. Treåriga sonen Midas är gärna med och matar.

– Första veckan jag hade hand om dem så slutade de lägga ägg och sen hade de uppehåll i flera månader, skrattar Andreas som trots det fortsatt.

En vecka var

I kollektivhuset finns 61 lägenheter och många vill vara med i hönsgruppen, men antalet hushåll som turas om att ta hand om hönsen är begränsat.

– Vi är en sex-sju familjer som delar på det. Man har en vecka var och för att man ska få lite rutin så kan man inte vara för många.

Hönsen lockar besökare

En annan familj som är med är Maria Green och hennes dotter Matilda. Både tycker att det är roligt att sköta om hönsen och titta på dem. Och många grannar tycker också om det.

– Vi får besök ganska ofta av förskolor och äldreboenden som vill kika på dem, säger Maria.

– Och från min skola, flikar Matilda in.

Är det ingen som är sur över att ni har höns så här i stan?

– Nej, sällan. Ibland på sommaren, om någon glömt stänga in tuppen på natten, så kan man få höra det. Men annars är det ingen som säger något, säger Maria.

I reportaget ovan kan du se när barnen matar hönsen och höra vad de tycker om att ta hand om dem.

Tillstånd för höns i stan krävs oftast

I de flesta kommuner måste man anmäla att man vill ha höns om man bor i ett tätbebyggt område. Handläggningen för ärendet kostar olika beroende på vilken kommun man bor i. Det är också olika regler i olika kommuner för hur många höns man tillåts ha och om man får ha tupp eller inte. Det finns också kommuner som tagit bort anmälningsplikten och därmed kostnaden, Göteborg är ett sådant exempel.

Så här kostar det i följande kommuner:

Örebro: 3060 kronor

Västerås: 980 kronor

Uppsala: 980 kronor

Stockholm: 2360 kronor

Södertälje: 2280 kronor

Norrköping: 928 kronor

Linköping: 1000 -2000 kronor

Eskilstuna: 988 kronor

Det är inget högt tryck på att ha höns i tätbebyggt område. Kommunerna ovan har ungefär en handfull ärenden per år, Stockholm har drygt 10 per år. En del ser en tendens till att ansökningarna ökat något de senaste åren och en del tror att det finns ett mörkertal, på grund av att folk inte vet att de behöver anmäla att de har höns.

Om man bor på landet, utanför detaljplanerat område, så behövs varken tillstånd eller anmälan till kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.