Här höjs lärarlönerna mest

Uppdaterad
Publicerad

Lekeberg är en av de kommuner som satsar mer pengar på lärarlöner än vad avtalet kräver. Lärarna i kommunen fick den näst högsta procentuella höjningen i hela landet.

Flera kommuner har satsat mer pengar än de 4,2 procent som avtalet gav. Oskarshamn ligger i topp med en lönehöjning för lärarna på 6,57 procent. Men Lekeberg och Västerås finns också med på tio-i-topplistan över de kommuner som höjt lönerna mest. Det visar färsk statistik från Lärarförbundet som SVT tagit del av.

Jan Hörman som är ordförande för Lärarförbundet i Lekeberg berättar för Tvärsnytt att de länge jobbat hårt för att få upp lönerna.

– Vi har i ungefär tio år aktivt drivit lönefrågan i kommunen. Vi har gjort allt, uppvaktat politikerna och bjudit in dem till samtal vid både officiella och inofficiella tillfällen, spridit material och information, kommunicerat i sociala medier och press. Vi har även varit ute och spelat med vår ukuleleorkester! Vi har trummat in budskapet under lång tid, säger Jan Hörman.

”Bara småpengar tidigare år”
Men tidigare har facket inte varit nöjda.

– Det har varit dåligt tidigare år. Avtalets golv har snarare varit vårt tak och vi har bara fått småpengar utöver det under ett antal år, säger Jan Hörman.

Löneökning i procent

Oskarshamn 6,57

Lekeberg 6,2

Älvdalen 5,25

Ängelholm 5,23

Mora 5,04

Västerås 5,03

Skövde 4,99

Dorotea 4,9

Vetlanda 4,75

Ockelbo 4,72


Källa: Lärarförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer