Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommundirektör Teresa Zetterblad, Thomas Posth, vd Toroma Automation AB, Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens ordf i Degerfors och Mats Andersson, vd på Elva AB fattade gemensamt saxen för att klippa bandet till det nya vattenverket i Degerfors. Foto: Johannes Weckström /SVT

Här klipps bandet för kemikaliefri vattenrening

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen var det dags för invigning av Degerfors nybyggda vattenverk i Degernäs. Det har högre produktionskapacitet än det gamla vattenverket och renar vattnet utan kemikalier.

Vattenverket har redan startats upp och provkörts, men än så länge går inget vatten ut i ledningsnätet.

– Vi håller på med provtagning. Det måste vara två godkända prover innan vi kan leverera vattnet. Ett prov har fått grönt ljus och nu väntar vi på det andra provet. Jag räknar med att det är klart inom en tvåveckorsperiod, säger Tony Kölborg, enhetschef för VA-enheten i Degerfors kommun.

Råvattnet hämtas ur fyra brunnar från Letälvsåsen, vilket är fördelaktigt ur reningssynpunkt. Grundvattnet har låg yttemperatur, lägre halter av bakterier och organiskt material jämfört med ytvatten.

Bakterier i processen

Efter luftning passerar vattnet tankar med bakterier som livnär sig på mangan. Via sandfilter pumpas det sedan genom UV-filter och så småningom vidare ut i vattennätet.

– Vi har byggt för framtiden så skulle det bli förändring i vattenkvaliteten kan vi tillsätta kemikalier men det är inget vi gör idag, säger Kölborg.

Hör mer om det nya vattenverket i videoklippet ovan.

Fakta

  • I Degerfors pumpas cirka 3 800 kubikmeter liter vatten ut till cirka 8 000 abonnenter samt till Karlskoga lasarett per dygn.
  • Kapaciteten är 6 500 kubikmeter per dygn.
  • Det nya vattenverket som började planeras för sju år sedan har byggts med hjälp av totalentreprenad till det fasta priset 80 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.