Boendekostnaderna ökar i länet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skenande priser för el, vatten och avfall påverkar länsborna

Publicerad

Priserna för el, värme, avfall och vatten ökar betydligt mer än andra varor och tjänster. Det slår den årliga Nils Holgerssonrapporten fast.
– Det kommer att påverka konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

Trenden är tydlig i Örebro län då det fortsatt är elpriserna som stiger mest. Med en ökning på 13 procent blir totalkostnaden per lägenhet i Örebro län 70 kronor i månaden.

Slår man ihop kostnaderna för el, värme, avfall och vatten för ett hushåll i Örebro län visar Nils Holgerssonrapporten att kostnaderna i Örebro är lägst i länet (1 877 kronor) och högst i Lekeberg (2 273 kronor) per månad.

– Sammantaget ger detta kraftiga höjningar i Örebro län och det blir givetvis kännbart för länets konsumenter, säger Hans Dahlin i ett pressmeddelande.

Lekeberg sticker ut med sina VA-kostnader som landar på 536 kronor i månaden för en lägenhetsinnehavare. Det kan jämföras med Örebro där samma kostnad landar på 209 kronor.

Högre höjning än riksgenomsnittet

Sammanlagt ökade kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp (VA), samt sophämtning med 5,8 procent (4,8 procent i hela landet) mellan 2018 och 2019 i Örebro län.

– I år ser vi att de flesta taxor ökar betydligt mer jämfört med andra varor och tjänster under samma period. Det kommer att påverka konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin.

Månadskostnad i länet för el, värme, avfall och vatten

Visa

Lekeberg: 2 273 kronor

Askersund: 2 249 kronor

Hällefors: 2 143 kronor

Ljusnarsberg: 2 141 kronor

Laxå: 2 111 kronor

Nora: 2 105 kronor

Hallsberg: 2 090 kronor

Degerfors: 2 004 kronor

Kumla: 1 993 kronor

Karlskoga: 1 971 kronor

Lindesberg: 1 899 kronor

Örebro: 1 877 kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer