Hör Erica Sund (t.v.), företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, berätta mer i klippet. Foto: SVT

Stor personalbrist – då minskar arbetslösheten bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangbranschen skriker efter personal och det har öppnat nya möjligheter för den målgrupp som haft tuffast under pandemin att få in en fot på arbetsmarknaden.

– När bristen på arbetskraft är så stor ökar möjligheterna, säger Erica Sund, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Örebro.

De lediga tjänsterna inom restaurangbranschen ökar enligt Arbetsförmedlingen och många verksamheter jobbar hårt för att ersätta personal som lämnat branschen under pandemin.

Möjligheterna för bland annat unga att få ett instegsjobb har ökat och arbetslösheten bland målgruppen är mycket lägre i år vid den här tidpunkten jämfört med ifjol.

Första veckorna i september förra året var antalet öppet arbetslösa och i program i Örebro län 2 410 personer bland målgruppen. I år är den siffran nere på 1 866 personer.

Hur ser då möjligheterna att få jobb ut i restaurangbranschen ut? Erica Sund på Arbetsförmedlingen berättar mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.