Andning är a och o i kallt vatten. Foto: SVT

Här övar nyblivna vinterbadare inför vinterns isvak

Uppdaterad
Publicerad

Enligt forskning finns det både för- och nackdelar med vinterbad. I vilket fall som helst kan det vara idé att öva redan nu innan isen har lagt sig. Något som entusiastiska nybörjare ägnar sig åt i Noratrakten medan temperaturen faller.

10 grader i vattnet är bra övning när man så småningom ska bada i 3-gradigt vatten. Så resonerar ett 30-tal nyblivna vinterbadare som träffas en gång i veckan vid Ramsjön utanför Nora för att härda sig inför vinterns prövningar.

Som att starta om kroppen

Initiativtagare är Åsa Skanheden som sedan många år arbetat med simning inom Örebro Simallians. Sedan ett par år tillbaka är hon också en entusiastisk vinterbadare.

– Det är dels en utmaning men jag märker också att jag mår så mycket bättre, förklarar hon. Det är som att starta om både kroppen och hjärnan.

Enligt forskning finns det många hälsofördelar med att vinterbada, däremot ska den som ständigt har högt blodtryck eller hjärtproblem inte ägna sig åt kallbad.

Mössa i vinter

Även om det pustas och frustas en hel del bland nybörjarna i Ramsjön hörs också många skratt och förvånade utrop när kylan viker.

– Det är faktiskt skönt både när man är i och när man sedan kommer upp, menar Susanne Collgård. Men i vinter blir det nog att sätta på sig mössa!

Enligt Åsa Skanheden blir det lättare ju längre man har hållit på.

– Man vänjer sig vid att registrera smärtan men ändå gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.