Foto: Gregor Zubicky / Svenska KammarorkesternVisa alla (9)
Visa alla (9)

Sista finslipningen inför Nobelfesten: ”Som att spela fotboll i skogen”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagkvällen övades det med flöjter, fioler, kameror och serveringsbrickor i Blå Hallen. Svenska Kammarorkesterns framträdande under Nobelmiddagen blir ingen vanlig konsert. Orkesterns konstnärlige ledare konstaterar att ”det är som att spela fotboll i skogen”.

Lördagens Nobelfest kommer som vanlig att innehålla musikalisk underhållning. I år är det Svenska Kammarorkestern från Örebro som ska spela tillsammans med solisterna Martin Fröst och Magnus Lindgren.

Men glöm det där med att sitta ner och spela med notställ på en scen. Under tre dagar har orkestern varit på plats i Blå Hallen för att repetera de olika framförandena som bland annat innebär att de står utspridda i olika delar av salen.

– Hittills har det gått väldigt bra, konstaterar Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern. Men det är en utmaning på många sätt. Det är lite som att spela fotboll i skogen.

Inte akustiskt optimalt

Bland annat kommer alla stycken att behöva framföras utan noter. Dessutom är ett fullsatt Blå Hallen med människor som rör sig, äter och småpratar inte heller det det optimala rent akustiskt.

– Vi tror att det kommer att bli en spännande upplevelse för de som är på plats. Hur det kommer att se ut i TV är en annan sak.

Att balansera dessertglass

Det mest känsliga momentet handlar om att den traditionella dessertglassen ska balanseras av serveringspersonal genom orkestern.

– Där finns det ju mycket oförutsägbart som kan hända med så många människor i rörelse, konstaterar Gregor Zubicky.

Att orkestern däremot kommer att få del av kalasmaten är det inte tal om.

– Nej, skrattar konstnärlige ledaren, det finns inte en smula för de som jobbar back-stage. Det blir till att beställa hamburgare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer