Stor dansträff i Örebro lockade dansare från flera länder

Publicerad

Örebro Squaredancers stod som värdar för Convention 2019 under påskhelgen då 750 dansare från både Sverige och andra länder kommit till Örebro. ”Glädjen och sammanhållning” är de samstämmiga kommentarerna från dansarna.

Under påskhelgen kunde man i Örebro centrum träffa på många kvinnor i korta, vida och färglada kjolar. Det var deltagare i årets Squaresdanceconvention. 750 dansare hade samlats  från Sverige, Norge, Finland, Holland, Belgien och Kanada för att dansa hela helgen.

Glädje och sammanhållning

– Glädje och sammanhållning, menar Ingela Johannesson att det handlar om.

Ingela har dansat i tolv år och hon fick med sig dottern Emelie Andersson för tre år sedan. De var två av de hundra som var med och jobbade på Conventet. Men lite dansande blev det också.

Emelie Andersson och Ingela Johannesson är några av det 120 medlemmar i Örebro squaredancers. Under påskhelgen jobbar de med årets Convention i Örebro men hinner ta en svängom. ”Det är ren glädje att dansa squaredance”. Foto: Monika Bruhn/SVT

Engelska är ”squaredance-språket”

Det fina med squaredance är att de utrop som den så kallade callern (dansledaren) gör går att förstå av alla eftersom engelska är det språk man använder över hela världen i dessa sammanhang.

– Det som är det roliga med squaredance är att jag kan åka till ett annat land och dansa för att allt är på engelska, vilket betyder att alla i hela världen kan dansa tillsammans, säger Emelie Andersson.

”Callers” från Sverige, Finland och Kanada på Convention 2019 i Örebro styr de dansande genom att sjunga fram instruktioner. Foto: Monika *Bruhn/SVT

Ett par som varit på många Convention och andra danstillfällen både i Sverige och i Europa är Rosmarie Lundqvist och Tommy Lundström från Katrineholm. Det har blivit 34 Conventions för Rosmarie och 35 för Tommy vilket man kunde se på de så kallade badge (skyltar) man får när man deltar.

– Det roliga är att träffa folk och vad gäller dansen så vet man aldrig vad som ska hända. Eftersom det är callern som bestämmer, säger Rosmarie. Och glädjen att dansa över huvud taget.

Tommy håller med och tillägger

– Det är bra motion. Både för kroppen och knoppen eftersom det gäller att hänga med i det olika turerna. Först tar man slut i huvudet och sen i fötterna.

Rosemarie Lundqvist och Tommy Lundström har dansat squaredance sedan 80-talet. ”Det är bra motion både för kroppen och knoppen”. Foto: Monika Bruhn/SVT

En sak med squaredance är att man aldrig tävlar.

– Det är bara glädjen att få dansa tillsammans, avslutar Ingela Johannesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer