• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Örebro är en av 18 kommuner med stor skolsegregation, vilket kan få konsekvenser på sikt. Foto: TT

Här är segregationen i skolorna stor

Publicerad

Örebro kommun är en av 18 i landet där skolsegregationen är mycket stor. Det visar en genomgång som Dagens Samhälle har gjort.

Totalt är var fjärde elev i grundskolan utrikesfödd eller har föräldrar som är födda i ett annat land.

Enligt tidningen Dagens Samhälles analys av Skolverkets skolstatistik, finns det 186 grundskolor där minst 75 procent av eleverna har utländsk bakgrund. Samtidigt finns det grundskolor som har ytterst få, där minst 95 procent av eleverna är födda i Sverige och har minst en förälder som också är född i Sverige.

”Inte speciellt förvånande”

Örebro kommun hör till de 18 i landet som har skolor i båda kategorierna, där är skolsegregationen mycket stor.

– Klart att eftersom bostadssegregation och skolsegregationen hör ihop är det inte speciellt förvånande, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro, och fortsätter:

– Det finns ju skäl till att vi har gjort den förändring vi gjort med Vivallaskolan. Högstadiet i Vivalla kommer lägga ner och elever kommer anvisas  till skolor runt om i Örebro för att få till en ökad mix med olika bakgrunder. Och det var ett beslut som fattades i bred enighet.

Riskerar att få konsekvenser

Skolkommissionen presenterade på torsdagen sitt slutbetänkande ”samling för skolan” . I det står det bland annat att skolsegregation utifrån socioekonomisk och etnisk bakgrund riskerar leda till kvalitetsskillnader mellan skolor och till ökade spänningar i samhället och måste motiveras.

– Den här situationen är väl bekant vi jobbar med den så hårt vi kan. Men vi gör det i kontext med att fria skolvalet hela tiden ändrar förutsättningar, säger Kenneth Nilsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Mer i ämnet