Foto: SVT

Här ska allvarligt coronasjuka länsbor intensivvårdas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Region Örebro län dubblerat antalet intensivvårdsplatser. Däremot är bemanningsfrågan fortfarande en utmaning. För att lösa det ställs planerade operationer in och personer med sjukvårdsutbildning ombeds hjälpa till.

I normalfallet har Region Örebro län 12 till 14 intensivvårdsplatser, men Folkhälsomyndighetens prognos säger att det kommer behövas 30 platser när smittspridningen av coronaviruset är som störst.

Därför har USÖ nu tagit fram tillfälliga platser.

Coronaviruset i Örebro län

– På mindre än två dygn har vi byggt upp tolv fullvärdiga intensivvårdsplatser, säger Jan Stepniewski, narkosläkare.

– Vi får vara beredda på att det kan gå fort. Vi ser att patientgruppen ökar betydligt nu, de som kommer är sjukare, säger Ewa Slätmo, områdeschef.

Behöver personal

Hur man ska kunna bemanna vården är däremot en fråga som inte är helt löst.

Man har börjat ställa in planerade operationer och besök som man – efter att ha gjort en medicinsk bedömning – anser kan vänta.

Personer som är över 70 år kommer inte heller kallas på besök till sjukhuset eller vårdcentralerna om det inte är nödvändigt.

Dessutom försöker man nu rekrytera personer med vårdutbildning som kan hoppa in och hjälpa till under coronapandemin.

I videoklippet får du följa med och se de nya intensivvårdsplatserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet